When 'Truth' Does Not Belong To Your Feelings, Opinions, Or Thoughts - But Christ (Translated Into Greek)


A special thank you to Jordan Tsakmalis of Katerini, Greece, for his recent translation of this sermon. 

Ματ Ρίτσαρντ: Ιωάννης 15:26-16:4

Στο όνομα του + Ιησού. Αμήν.

Ο Ιησούς έχει να μας πει πολλά για την αλήθεια στο σημερινό μας βιβλικό ανάγνωσμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Αλλά, παρολαυτά, τι είναι η αλήθεια;

Λοιπόν, η αλήθεια είναι η πραγματικότητα. Η αλήθεια βασίζεται σε γεγονότα. Η αλήθεια είναι καθαρή από ψέματα, παραποιήσεις, πλάνες, κρυφές επιδιώξεις, προσωπικά συναισθήματα και προσωπικές απόψεις. Η αλήθεια δεν κρύβει δεδομένα. Δεν αλλοιώνει την πραγματικότητα. Δεν παίζει με τις λέξεις, δεν κάνει κόλπα με το μυαλό, δεν παραπλανά. Η αλήθεια δεν μπορεί να αναμειχθεί με το ψέμα, όπως το φως δεν μπορεί να αναμειχθεί με το σκοτάδι. Και πολύ περισσότερο, η αλήθεια μπορεί να ειπωθεί από ένα πολιτικό κόμμα, αλλά δεν ανήκει σε ένα πολιτικό κόμμα. Η αλήθεια μπορεί να ακουστεί στην τηλεόραση από έναν δημοσιογράφο, αλλά δεν προέρχεται από αυτόν. Η αλήθεια μπορεί να δημοσιευθεί στον Τικ Τοκ ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν προέρχεται από αυτόν τον Τικ Τόκερ.

Με μια λέξη, η αλήθεια δεν βασίζεται σε σένα και μένα, και σίγουρα δεν βασίζεται πάνω στο πώς αισθανόμαστε. Ειλικρινά, το πώς νιώθεις για την αλήθεια, δεν παίζει κανέναν ρόλο. Τα συναισθήματα δεν υπαγορεύουν την αλήθεια, αλλά η αλήθεια διαμορφώνει κατάλληλα τα συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει με την αλήθεια, γιατί η αλήθεια είναι στερεωμένη πάνω στον Ένα και Μοναδικό ο οποίος είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Η αλήθεια ανήκε, προέρχεται και πηγαίνει πλάι πλάι με το Χριστό, γιατί Αυτός είναι η αλήθεια.

Αγαπητοί φίλοι, αν ακούτε προσεκτικά, μπορεί να είστε σε θέση να ακούσετε τον παλαιό Αδάμ να ενοχλείται στη σκέψη ότι η αλήθεια είναι στενά δεμένη με τον Ιησού. Μπορεί, επίσης να είστε σε θέση να ακούσετε το διάβολο να χτυπάει κάτω τα πόδια του με θυμό. Και αν ακούσετε και τον κόσμο από μία απόσταση, τότε, θα ακούσετε τον κόσμο να γελάει στην ιδέα ότι η αλήθεια ανήκει στο Χριστό.

Παρολαυτά, αυτό συμβαίνει με την αλήθεια, γιατί μέσω του Ιησού έγιναν τα πάντα. Και δίχως αυτόν, τίποτε δεν έγινε. Μέσω του Χριστού, όλα όσα έχουν δημιουργηθεί, καθετί στον ουρανό και τη γη, ορατό και αόρατο, όλες οι δυνάμεις, οι αρχές, η ηθική και η φύση, τα πάντα είναι υποταγμένα στο Χριστό. Επιτρέψτε μου να πω αυτό όσο απίθανο κι αν ακούγεται: καθετί δημιουργημένο δεν είναι αυτό που θέτει τους κανόνες, καθετί δημιουργημένο δεν μπορεί να ορίσει το τι είναι η αλήθεια. Μόνον ο Χριστός μπορεί.

Κρατήστε καλά στο μυαλό σας ότι η αλήθεια δεν κρύβεται στον ουρανό. Πραγματικά, ο Χριστός, δηλ. η αλήθεια, δεν κρατάει σφιχτά καταχωνιασμένη την αλήθεια από σένα και από μένα στη δόξα των ουρανών. Αντίθετα, ακούμε στο ανάγνωσμά μας από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη ότι ο Χριστός στέλνει το Πνεύμα της Αλήθειας να δώσει μαρτυρία γι' αυτόν. Ναι, το Άγιο Πνεύμα έχει αποσταλεί και λέει την αλήθεια σε σένα και μένα, μέσα από το Λόγο του Θεού.

Ίσως, αυτό σου ακούγεται κάπως φιλοσοφικό. Ας το κάνω λοιπόν πιο απλό και εύληπτο.

  1. Ο Χριστός είναι η αλήθεια

  2. Ο Χριστός στέλνει το Πνεύμα της Αλήθειας να δώσει μαρτυρία για την αλήθεια μέσω της Αγίας Γραφής

  3. Εσύ κι εγώ ακούμε την αλήθεια για το τι είναι αμαρτία, την αλήθεια για την δικαίωση μέσω του Χριστού και την αλήθεια για την κρίση του κακού

  4. Ως αποτέλεσμα, γινόμαστε τέκνα φωτός, παιδιά της αλήθειας που περπατούν σε έναν κόσμο γεμάτο ψέματα, έναν κόσμο γεμάτο σκοτάδι.

Όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται πολύ καλά. Ετσι είναι, είναι πολύ καλά. Αλλά, υπάρχει κάτι ακόμα. Ποτέ μην ξεχνάς ότι ο Ιησούς είναι το φως που έρχεται μέσα στο σκοτάδι. Το σκοτάδι δεν μοιάζει με φως. Δεν μπορεί να αντιληφθεί το φως. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είναι γεμάτος ψέματα που μπορούν φυσικά να ανεχτούν την ύπαρξη άλλων ψεμάτων, αλλά δεν μπορούν να ανεχτούν την αλήθεια και το φως. Αυτός είναι ο λόγος που εξηγεί γιατί ο Ιησούς δολοφονήθηκε, γιατί σκοτώθηκε πάνω σε ένα δέντρο. Το σκοτάδι δεν μποιάζει με φως. Η αλήθεια αυτή ισχύει και για σένα και για μένα, που προχωράμε στο φως της αλήθειας.

Ας ξαναγυρίσουμε στο ανάγνωσμά μας από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Ο Ιησούς μάς λέει ότι ο κόσμος θα διώξει τα τέκνα της αλήθειας από παντού, ότι θα τα σκοτώσει ακόμα. Με άλλα λόγια, ο χριστιανός, ως παιδί της αλήθειας, θα είναι σε σύγκρουση με τον κόσμο. Όταν αυτό θα συμβαίνει, θα σε γελοιοποιήσουν, θα σου επιτεθούν και μέχρι που μπορεί να σε σκοτώσουν, γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται την αλήθεια και το φως.

Είναι τραγικό, αλλά πολλοί χριστιανοί απωθούν την ιδέα να συγκρουστούν με τον κόσμο. Δεν τους αρέσει η ιδέα να γελοιοποιηθούν, να γίνουν αντικείμενο επίθεσης, ίσως και να σκοτωθούν. Τους αρέσει να είναι δημοφιλείς, σεβαστοί και αποδεκτοί από τον κόσμο και τις ελίτ του. Έτσι, αυτό που βλέπουμε είναι, τόσο άνθρωποι, όσο και ολόκληρες χριστιανικές ομολογίες, να δουλεύουν όσο πιο σκληρά γίνεται, προκειμένου να μην έρθουν σε σύγκρουση με τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, κάνουν ό,τι μπορούν για να φιλιώσουν με τον κόσμο. Αλλά, σε αυτό υπάρχει ένα πρόβλημα. Όταν εσύ κι εγώ γινόμαστε φίλοι με τον κόσμο, τότε, καταλήγουμε να χάνουμε την αλήθεια. Η αλήθεια δεν φεύγει, αλλά μάλλον, εμείς δεν μπορούμε πια να την δούμε. Το να 'σαι φίλος του κόσμου σε οδηγεί, με οδηγεί, στη τυφλότητα, έτσι καθώς καλυπτόμαστε με σκοτάδι και κορεζόμαστε από ψέματα. Αγαπητοί φίλοι, το σκοτάδι δεν προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα δεν συμβιβάζεται με ψέματα. Όπου βρεις σκοτάδι και ψέματα, να θυμάσαι αυτό, ότι θα ανακαλύψεις να κυριαρχεί ένα πνεύμα, αλλά δε θα είναι το Άγιο Πνεύμα. Και όπου δεν βρίσκεις το Άγιο Πνεύμα, εκεί δεν είναι ο Χριστός και δεν έχεις το Χριστό.

Έτσι, να υποψιάζεσαι τις εκκλησίες που θέλουν να συμβιβαστούν με τον κόσμο, για να γλιτώσουν το διωγμό, τις ταλαιπωρίες, την κοροϊδία. Να υποψιάζεσαι τους πνευματικούς ηγέτες που ανησυχούν περισσότερο για το τι σκέφτεται ο κόσμος, παρά για όσα δίνει μαρτυρία το Άγιο Πνεύμα, το Πνεύμα της Αλήθειας. Να υποψιάζεσαι κάθε θεολογία που επιχειρεί να συμφιλιώσει και να συμβιβάσει το μηνυμά της με το παραμικρό σημάδι προβλήματος που παρουσιάζεται στον ορίζοντα του κόσμου.

Να ανησυχείς για την περίπτωση να αναπτυχθεί μέσα σου φόβος που θα σε βγάλει από τις ράγες και θα σε κάνει να το βάλεις στα πόδια με το πρώτο σημάδι σύγκρουσης με τον κόσμο, με το πρώτο σημάδι που θα σε καλέσει να περπατήσεις στα τυφλά και παραπατώντας στα ψέματά τού κόσμου.

Να φοβάσαι τον πειρασμό να θέλεις να είσαι περισσότερο επιτυχημένος παρά πιστός, περισσότερο δημοφιλής παρά στέρεος, περισσότερο αποδεκτός παρά αληθινός.

Αγαπητοί φίλοι, αυτά όλα ακούγονται τόσο λυπηρά και στενόχωρα. Όμως, έχουμε ανάγκη να τα ακούμε, επειδή έτσι είναι. Εσύ κι εγώ δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το Χριστό από το Άγιο Πνεύμα. Και δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το Άγιο Πνεύμα από την αλήθεια. Δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε το διωγμό που αυτός ο κόσμος έχει εξαπολύσει ή θα εξαπολύσει εναντίον της αλήθειας της ίδιας. Ο Ιησούς γνωρίζει ότι αυτή είναι η κατάσταση σε αυτή τη ζωή. Έτσι, μάς λέει την αλήθεια, ώστε όταν ξεσπάσει εναντίον μας ο διωγμός να είμαστε καλά προϊδεασμένοι και προετοιμασμένοι.

Αλλά, πώς μπορείς να είσαι έτοιμος; Είναι πολύ απλό. Σκέψου το εξής: Ως χριστιανοί, δεν είμαστε η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Έτσι, όταν η αλήθεια δέχεται επίθεση, γνωρίζουμε ότι ο κόσμος επιτίθεται, στην πραγματικότητα, στο Χριστό και το Άγιο Πνεύμα. Επιτίθεται στη μαρτυρία του Άγιου Λόγου του Θεού. Επιτίθεται στο δημιουργό τους. Επιτίθεται στην πραγματικότητα. Μάχεται για να παραμείνει θαμμένος στο σκοτάδι. Μάχεται για να παραμείνει θαμμένος στα ψέματα.

Έτσι, μην το παίρνεις προσωπικά, όταν εκδηλώνεται η επίθεση. Να θυμάσαι ότι η αλήθεια δεν ανήκει σε σένα, δεν προέρχεται από εσένα, δεν είσαι εσύ, αλλά η αλήθεια είναι ο Χριστός, όχι εσύ. Ναι, κατέχεις την αλήθεια, αλλά μόνο ως δώρο. Διά του Λόγου του Θεού, το Αγιο Πνεύμα σού αποκαλύπτει την αλήθεια ως ένα συνεχές, καθαρό δώρο. Έτσι, όταν σου επιτίθενται, χάριν της αληθείας, δεν επιτίθενται στις απόψεις σου ή στα συναισθήματά σου, αλλά επιτίθενται στο Χριστό.

Υπάρχει, όμως, κι άλλο. Όταν ο κόσμος γελάει και σε γρατζουνάει, να ξέρεις ότι ο Χριστός σου έχει ήδη υπομείνει την κοροϊδία του κόσμου και τώρα είναι αναστημένος από τους νεκρούς. Και επειδή ο Ιησούς σου είναι αναστημένος από τους νεκρούς, δεν είσαι σε θέση αμυντική, όταν ο κόσμος σε προκαλεί ή σου επιτίθεται. Εάν ο κόσμος έχει θέματα με την αλήθεια, ας είναι. Άσε τον κόσμο να τα βγάλει πέρα με τον αναστημένο Ιησού Χριστό, αυτόν που κάθεται στα δεξιά του Πατρός με δύναμη και ισχύ. Στην πραγματικότητα, άσε τον κόσμο να τα βγάλει πέρα μαζί του την έσχατη ημέρα, όταν κάθε γόνατο θα λυγίσει και κάθε κεφάλι θα σκύψει στη δόξα του και το μεγαλείο του. Ίσως, όταν ο κόσμος φυσάει και ξεφυσάει και επιτίθεται στην αλήθεια, εσύ κι εγώ να θέμουμε να θρηνήσουμε και να κλάψουμε για τον κόσμο. Ίσως, να νιώσουμε την ανάγκη να προσευχηθούμε ακόμα για έναν κόσμο που έχει τοποθετήσει την αντίληψή του για την αλήθεια στις ιδέες του και στα ψέματά του. Πραγματικά, μπορεί και να θρηνήσουμε για τον κόσμο, επειδή ο κόσμος ασφυκτιά στο σκοτάδι και έχει γίνει μία αρένα από τυφλούς οδηγούς τυφλών προς ένα επικίνδυνο χαντάκι.

Και καθώς θρηνούμε και κλαίμε για τον κόσμο, συνεχίζουμε να ομολογούμε την αλήθεια. Συνεχίζουμε να την ομολογούμε, επειδή το Άγιο Πνεύμα συνεχίζει να δίνει μαρτυρία για τον Ιησού, σε σένα και σε μένα.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ο Κύριος σε συγχωρεί και με συγχωρεί για τις στιγμές που αφήνουμε την αλήθεια και περιπλανιόμαστε στο σκοτάδι. Ο Κύριος σε συγχωρεί και με συγχωρεί καθώς μας καλεί πίσω στην αλήθεια εκεί όπου θα συνεχίσει να μας συντηρεί με το λόγο του και με τα μυστήριά του. Ο Κύριος θα σου ενδυναμώνει την πίστη και την αγάπη προς τον πλησίον καθώς θα σε αγιάζει με την αλήθεια, γιατί ο λόγος του είναι η αιώνια αλήθεια σου.
Αμήν

CLICK HERE to 'Like' on Facebook
CLICK HERE to 'Follow' on Twitter
CLICK HERE to Subscribe on iTunes

CLICK HERE to Subscribe on Podbean

 


Comments