You Are Sunk Into Christ - Not Evil (Translated Into Greek)


Text: Romans 13:11-14 

A special thank you to Jordan Tsakmalis of Katerini, Greece, for his recent translation of this sermon. 

Ρωμαίους 13:11-14 
Στο όνομα του Ιησού. Αμήν.

Αν είχα ένα δολάριο κάθε φορά που ένα άτομο μου ζητούσε συγγνώμη για τις ανάρμοστες πράξεις του, ε... θα ήμουν πλούσιος άνθρωπος.  

Για παράδειγμα, πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν ήμουν στο βενζινάδικο, μια από τις υπαλλήλους είχε ένα ξέσπασμα οργής με βρισιές εναντίον μιας άλλης υπαλλήλου, και όταν έστρεψε το πρόσωπό της, είδε εμένα. Η άλλη υπάλληλος σήκωσε τα χέρια της και έδειξε προς την κατεύθυνσή μου, σαν να ήθελε να της δείξει ότι τα έκανε θάλασσα με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο μπροστά σε έναν θρησκευόμενο άντρα που φοράει κολάρο. Η χοντροκομμένη υπάλληλος έκανε τότε γρήγορα ένα πρόχειρο σημείο του σταυρού πάνω από το κεφάλι της και είπε: 

"Ωχ, όχι, θα πάω σίγουρα στην κόλαση. Λυπάμαι πολύ, αιδεσιμότατε, θα προσέχω τη γλώσσα μου την επόμενη φορά!".

Βλέπετε, κάπου στην πορεία της ζωής της, αυτή η υπάλληλος έφτασε να βλέπει την Εκκλησία και τον χριστιανό ιερέα ως υποστηρικτές του αντίθετου του κακού και της κακίας. Προφανώς, είχε καταλήξει να βλέπει τον χριστιανισμό ως κάτι που υπάρχει κυρίως για να προάγει την καλή ηθική και τους φρόνιμους πολίτες, κάτι που εκείνη τη στιγμή δεν το έκανε.     

Επιτρέψτε μου να είμαι απόλυτα σαφής: Ναι, η χριστιανική εκκλησία είναι σίγουρα υπέρ των καλών τρόπων συμπεριφοράς και της ηθικής. Σε αντίθεση με πολλές φιλελεύθερες εκκλησιαστικές ομολογίες, η αληθινή Εκκλησία δεν απορρίπτει τον Νόμο του Θεού σαν να μην έχει σημασία. Τα καλά έργα, η καλή ηθική και η καλή δεοντολογία έχουν σημασία και είναι σημαντικά για τον Χριστιανό, την Εκκλησία και τον πολιτισμό. 
Ωστόσο, για την Εκκλησία, πρέπει να είναι πολύ σαφές ότι η καλή συμπεριφορά δεν είναι το αντίθετο της κακής συμπεριφοράς. Για τον Χριστιανό, τα καλά έργα δεν είναι το αντίθετο των κακών έργων. Ή, θα μπορούσαμε να το πούμε κάπως έτσι: Η αρετή δεν είναι το αντίθετο της κακίας. 

Επιστρέφοντας σε εκείνη την χοντροκομμένη υπάλληλο στο βενζινάδικο, φρόντισα να της ξεκαθαρίσω αυτό το σημείο λέγοντάς της:

"Κυρία μου, είμαι ένας παλιός παίκτης του χόκεϊ και όπως αντιλαμβάνεστε η σκληρή γλώσσα και οι βρισιές δεν με ενοχλούν ιδιαίτερα. Ωστόσο, αν χρησιμοποιούσατε το όνομα του Ιησού σαν βρισιά, ε... τότε θα είχαμε πρόβλημα".

Με τις δύο υπαλλήλους να φαίνονται λίγο μπερδεμένες, συνέχισα: 

"Γιατί στο καλό να χρησιμοποιήσουμε το όνομα του Ιησού σαν βρισιά, όταν πέθανε για να μας συγχωρήσει τις αμαρτίες μας; Σκέφτομαι ότι αν ένας τύπος πεθαίνει και ανασταίνεται από τον τάφο για να μας δώσει συγχώρεση και στη συνέχεια να μας αναστήσει από τους νεκρούς, ε... δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε το όνομά του σαν βρισιά. Καταλαβαίνετε τι λέω;"  

Βλέπετε, και οι δύο υπάλληλοι έπρεπε να καταλάβουν ότι το αντίθετο της βωμολοχίας δεν ήταν η δίκαιη γλώσσα. Το αντίθετο της κακίας δεν είναι η αρετή, και το αντίθετο του κακού δεν είναι η καλοσύνη.  

Αν λοιπόν ισχύει αυτό, ποιο είναι το αντίθετο της κακίας; Ποιο είναι το αντίθετο του κακού; Με μια απλή λέξη: "Ο Χριστός".  Το αντίθετο του κακού και της κακίας δεν είναι να κάνουμε κάτι καλύτερο και να προσπαθούμε περισσότερο, αλλά ο Χριστός.   

Προσέξατε τι δήλωσε ο Απόστολος Παύλος στο σημερινό αποστολικό μας ανάγνωσμα; Καταγγέλλει την επιπολαιότητα, την υπερβολική καλοπέραση, τον ύπνο, τον εκφυλισμό, τους καβγάδες, τις κλεψιές. Αυτό είναι σωστό. Πετάει στο έδαφος και τσαλαπατάει τα όργια, τη μέθη, τη σεξουαλική ανηθικότητα, την φιληδονία, τους καβγάδες και τη ζήλια. Αλλά από την άλλη, δεν λέει στους αναγνώστες του στη Ρώμη να είναι καθαροί, αγνοί, ευχάριστοι και ικανοποιημένοι. Όχι, αντίθετα, τους λέει κυριολεκτικά να "βυθιστούν στον Χριστό".  Τους λέει να ντυθούν το Χριστό, να εγκατασταθούν στο Χριστό. Για τον Απόστολο Παύλο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Ιησού.   

Αγαπητοί φίλοι, σκεφτείτε το αυτό μια στιγμή. Ακόμα κι αν εσείς κι εγώ σταματούσαμε όλες τις συνήθεις βρισιές, τα ποτά, το συνεχές και ασταμάτητο φλερτ, τα κουτσομπολιά, την υπερήφανη αλαζονεία και την τεμπέλικη συμπεριφορά μας, αυτό δεν θα έκανε εσάς κι εμένα έναν θεοσεβούμενο Χριστιανό. Αυτό είναι καλό να το βάλουμε στο μυαλό μας, ότι δηλαδή αν εσείς και εγώ γινόμασταν πεντακάθαροι, σεμνοί και σωστοί, αυτό δεν θα μας έκανε χριστιανούς. Ακούστε το δυνατά και καθαρά: η κόλαση καλωσορίζει τόσο τον τέλειο εφαρμοστή των κανόνων όσο και τον άθεο ριζοσπάστη. Είτε βαδίζετε στον ίσιο δρόμο είτε είστε αποφασισμένοι να καταστραφείτε, αν δεν είστε βυθισμένοι στον Χριστό, δεν έχετε τίποτα! Προς έκπληξη πολλών ανθρώπων, στην κόλαση θα υπάρχουν θρησκευόμενοι μοναχοί μαζί με διεφθαρμένους βαρόνους ναρκωτικών οι οποίοι έχουν και απορρίψει και ξεχάσει τον Χριστό.

Αλλά,  προσέξτε μην και καταλάβετε λάθος.

Ναι, πράγματι, είναι καλό να απορρίπτουμε τα όργια, τη μέθη, τη σεξουαλική ανηθικότητα, την φιληδονία, τη φιλονικία και τη ζήλια. Αλλά αν τα έχετε απορρίψει αυτά και έχετε βυθιστεί σε μια καθαρή, αγνή, ευχάριστη και ικανοποιημένη ζωή χωρίς τον Χριστό, λοιπόν, να ξέρετε ότι εξακολουθείτε να βρίσκεστε στο σκοτάδι. Είστε ακόμα πολίτες του βασιλείου της αμαρτίας. 

Το να έχεις μια καλογυαλισμένη ζωή στο βασίλειο της αμαρτίας και του σκότους δεν σημαίνει τίποτα. Είναι σαν να είσαι ένας γυαλισμένος τάφος με τα οστά ενός νεκρού στο εσωτερικό του. Είναι σαν να είσαι ένα ποτήρι που είναι καθαρό εξωτερικά, αλλά βρώμικο εσωτερικά. Είναι σαν να έχεις ένα σπίτι με έντονη διακόσμηση, αλλά να παραμένεις τυφλός. Είναι τόσο τραγικό και θλιβερό, αλλά, πάρα πολλοί άνθρωποι στην Αμερική είναι τόσο πολύ απασχολημένοι με το να διακοσμούν τα πνευματικά τους σπίτια με όμορφα λουλούδια, καλοκουρεμένο γκαζόν και όμορφες κουρτίνες, που δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά τα πνευματικά σπίτια είναι μέρος του βασιλείου του σκότους.    

Αν λοιπόν αυτό είναι αλήθεια - και είναι - τι πρέπει να κάνει ένα άτομο; 
Λοιπόν, εδώ είναι που έρχεται στο προσκήνιο το μήνυμα του Advent. Βλέπετε, το Advent δεν έχει να κάνει με το τι κάνουμε εσείς και εγώ, αλλά με το τι έχει ήδη κάνει ο Ιησούς. 
Και τι έχει κάνει ο δικός σας Ιησούς;  

Λοιπόν, ο Ιησούς σας ήρθε στην ανθρωπότητα για να λυτρώσει την ανθρωπότητα από τα νύχια του θανάτου μέσω της γέννησης και της σταύρωσής Του.  

Ο Ιησούς σας ήρθε σε εσάς στα νερά του βαπτίσματος για να σας αρπάξει από το σκοτάδι.  

Και κάποια μέρα, ο Ιησούς σας θα έρθει σε σας και θα σας αναστήσει από τον τάφο. 

Αγαπητοί φίλοι, ο Ιησούς σας πλησιάζει κοντά σας επειδή δεν είναι ένας απόμακρος Θεός. Δεν αρκείται να σας αφήσει στο βασίλειο του σκότους και της αμαρτίας για να προσπαθήσετε να κάνετε το καλύτερο δυνατό. Αντίθετα, σας πλησιάζει για να σας προσελκύσει στον εαυτό Του.  

Σας παρακαλώ, ακούστε πολύ προσεκτικά αυτό:  Ο Ιησούς δεν απομακρύνει την αμαρτία από εσάς, αφήνοντάς σας στο σκοτάδι, αλλά, αντίθετα, σας απομακρύνει από το σκοτάδι για να σας φέρει στη Βασιλεία του Φωτός. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το να είστε Χριστιανοί δεν έχει να κάνει με το να ξαναδιακοσμήσετε την πνευματική σας ζωή, αλλά έχει να κάνει με το να μεταφερθείτε από τη ζωή, το θάνατο και την ανάσταση του Ιησού, από τη βασιλεία του σκότους, στη βασιλεία του φωτός.    
Τώρα, με όλα αυτά ειπωμένα, υπάρχει πάντα κάποιος εκεί έξω που απαντά σε αυτό το ένδοξο Ευαγγέλιο λέγοντας: 

"Και τα καλά έργα; Μπορεί ένας χριστιανός να κάνει ό,τι θέλει; Πρέπει να συνεχίσουμε να αμαρτάνουμε για να συνεχίσει ο Θεός να συγχωρεί; Λέτε ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας;"

Βαπτισμένοι Άγιοι, σκεφτείτε το ως εξής: Αν απομακρυνθήκατε από μια χώρα όπου η αμαρτία ήταν υπέρτατη και είχε κυριαρχήσει, πώς μπορείτε να εξακολουθείτε να ζείτε σε ένα παλιό σπίτι που βρίσκεται σε αυτή τη χώρα; Με άλλα λόγια, αν δεν ανήκετε πλέον σε εκείνη τη χώρα της αμαρτίας, αν την έχετε εγκαταλείψει οριστικά, πώς μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε σε μια χώρα που έχετε ήδη εγκαταλείψει; Δεν μπορείτε! 
Έτσι ακριβώς, δεν μπορείτε να ανήκετε στο σκοτάδι και την αμαρτία, όταν ανήκετε στον Χριστό. Ο Χριστός δεν έχει καμία σχέση με το σκοτάδι, ούτε κι εσείς. 

Αλλά και πάλι, συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια σε αυτή την πραγματικότητα, επειδή συνεχίζουμε ακόμα να αμαρτάνουμε. Αλλά γιατί είναι έτσι; Γιατί, βλέπετε, υπάρχει ένα μέρος του εαυτού μας που πάντα θα θέλει να επιστρέψει πίσω στο βασίλειο του σκότους. Υπάρχει ένα μέρος μας -που το αποκαλούμε παλαιό Αδάμ- που είναι επιρρεπές στην αποπλάνηση και είναι επιρρεπές στο να εγκαταλείψει τον Χριστό. Στον παλαιό Αδάμ αρέσει να κλωτσάει τα ενδύματα του Χριστού, όπως ένα θυμωμένο παιδί που προσπαθεί να βγει από το βρεγμένο παντελόνι του χιονιού. Ο παλαιός Αδάμ δεν μπορεί να αντέξει τη Βασιλεία του Φωτός, και έτσι, υπάρχει μόνο μία λύση: στον παλαιό Αδάμ δεν πρέπει να δίνουμε καμία ικανοποίηση, κανένα περιθώριο και καμία συμπάθεια. Ο παλιός Αδάμ πρέπει καθημερινά να πνίγεται και να πεθαίνει, ξανά και ξανά και ξανά, μέσω της μετάνοιας και της άφεσης αμαρτιών. Όταν ο παλιός Αδάμ προσπαθεί να σας τραβήξει πίσω στο βασίλειο του σκότους, τότε είναι που το Άγιο Πνεύμα σας τραβάει πίσω στο βάπτισμά σας, όπου ο παλιός Αδάμ σας πνίγεται και εσείς ξαναεστιάζετε στο Χριστό.  

Και εκεί, βυθισμένοι στον Χριστό, όχι μόνο έχετε συγχώρεση, ζωή και σωτηρία, αλλά ο Κύριος Ιησούς Χριστός, μέσω της δύναμης του Αγίου Πνεύματος, φέρει μέσα σας καλό καρπό. Δημιουργεί μέσα σας άγιες παρορμήσεις.  

Βαπτισμένοι Άγιοι, ο Ιησούς σας έρχεται σε σας για να βυθιστείτε σ' Αυτόν.  Και όταν βυθίζεστε στον Ιησού, βυθίζονται και οι αμαρτίες σας, δηλαδή συγχωρείστε. 
Βαπτισμένοι Άγιοι, μην προνοείτε για τον παλαιό Αδάμ, διότι δεν ανήκετε στο βασίλειο του σκότους και της αμαρτίας, αλλά ανήκετε στον Χριστό και στη Βασιλεία του Φωτός Του. Φορέστε την πανοπλία του φωτός που σας δόθηκε ως δώρο, και μην ξεχνάτε ποτέ ότι ανήκετε στην ημέρα.  

Στο όνομα του Ιησού. Αμήν.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:
Παντοδύναμε και αίωνιε Θεέ, ο Γιος σου, ο Ιησούς Χριστός, θριάμβευσε επί του πρίγκιπα των δαιμονίων και μας απελευθέρωσε από τα δεσμά της αμαρτίας. Βοήθησέ μας να είμαστε πάντα σταθεροί εναντίον των επιθέσεων του σατανά και δώσε μας τη δυνατότητα πάντα να κάνουμε το θέλημά σου. Στο όνομα του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας, του Γιου σου, που ζει και βασιλεύει με σένα και με το Πνεύμα το Άγιο, ένας Θεός, τώρα και στους αιώνες των αιώνων, αμήν. 

CLICK HERE to 'Like' on Facebook
CLICK HERE to 'Follow' on Twitter
CLICK HERE to Subscribe on iTunes
CLICK HERE to Subscribe on Podbean



Comments